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This letter is in response to your letter ruling request, regarding the application of Georgia sales and use tax to certain 

services performed by Taxpayer. 

 

Facts as Presented by Taxpayer 

 

Taxpayer performs the following services for Healthcare Providers: 

 

 Coding, which involves transforming narrative descriptions of diseases, injuries, and procedures into numeric 

or alphanumeric designations (“code numbers”). The code numbers describe the diagnosis and the procedures 

performed to test or correct the diagnosis. 

 

 Training and education for all levels of coders, physicians, and ancillary hospital personnel, including 

documentation improvement, inpatient and outpatient coding assessments and training, and revenue cycle 

management. 

 

 Abstraction, which involves taking medical information from handwritten and typed reports and physically 

entering it into an electronic record. Taxpayer hires nurses and other health information management 

credentialed people to perform this service. 

 

Taxpayer may perform these services onsite at the Healthcare Provider’s facility or at Taxpayer’s headquarters, 

depending on the scope of services selected by the particular Healthcare Provider. Taxpayer invoices the Healthcare 

Provider for these services. 

 

Issue 

 

Are Taxpayer’s charges for coding, training and education, and abstraction services subject to the tax? 

 

Analysis 

 

Georgia levies and imposes a tax (subject to certain specific exemptions) on the retail purchase, retail sale, rental, 

storage, use, or consumption of tangible personal property and on certain enumerated services.1 Unlike sales of 

tangible personal property, which are generally presumed taxable, sales of services are not subject to tax unless 

specifically designated as taxable. Because coding, training and education, and abstraction services are not explicitly 

identified as taxable services under Georgia law, charges made for these services are not subject to the tax. 

 

However, service providers generally must pay the tax on tangible personal property used in providing their services. 

Service providers are deemed the end users and consumers of tangible personal property used or consumed during the 

provision of a service if the service provider does not separately charge for such property.2 This includes property that 

loses its identity when used and consumed during the provision of services and property that is deemed to be an 

inconsequential element of the service transaction.3 The service provider is liable for the tax on the purchase price of 

such tangible personal property. If such property was purchased under terms of resale, the service provider must accrue 

and remit use tax on the cost price of the property, because the property is deemed to be withdrawn from inventory 

for the service provider's use.4 

 

 

 

                                                           
1 O.C.G.A. §§ 48-8-1, -30(a). 
2 Ga. Comp. R. & Regs. 560-12-1-.14(7)(d). 
3 Id. 
4 Id. 
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Ruling 

 

Based on the facts presented, Taxpayer is performing a nontaxable service. Taxpayer’s charges for coding, training 

and education, and abstraction services are not subject to the tax. However, Taxpayer must pay sales or use tax on the 

purchase price of tangible personal property used to perform these services. 

 

The opinions expressed in this ruling are based upon the information contained in your request and limited to the 

specific transactions, facts, circumstances, and taxpayer in question. Should the circumstances regarding the 

transactions change or differ materially from those represented, this ruling may become invalid. Subsequent statutory 

or administrative rule changes or judicial interpretations of the statutes or rules upon which this ruling is based may 

subject similar future transactions to a different tax treatment than that expressed in this ruling. 

 


