
 

Dated: October 24, 2016 

Georgia Letter Ruling: LR SUT-2016-15 

Topic: Admission Charges 

 

This letter is in response to your request for guidance on the application of Georgia sales and use tax to charges made 

for home tours by [Redacted] (“Taxpayer”).  

 

Facts as Presented by Taxpayer 

 

Taxpayer preserves historic sites in [Redacted] County, including a home built in [Redacted].  Taxpayer charges 

visitors for admission into the home, and this charge includes a tour of the home with a trained docent.  During the 

tour, the docent explains the history of the home’s owners.  Although Taxpayer is a tax-exempt organization under 

Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, admission fees are not tax-deductible donations (for income tax 

purposes).   

 

Issue 

 

Are Taxpayer’s charges for home admission and tours subject to sales and use tax?  

 

Analysis 

 

Georgia sales and use tax is levied and imposed upon the retail purchase, retail sale, rental, storage, use, or 

consumption of tangible personal property and on certain enumerated services.1 “Retail sale” specifically includes 

sales of tickets, fees, or charges made for admission to, or voluntary contributions made to places of, amusement, 

sports, entertainment, exhibition, or display.2  

 

Generally, when a nonprofit organization engages in a retail sale, the organization is required to comply with 

provisions of Georgia law relating to collection and remittance of sales and use tax.3 As such, Taxpayer must collect 

and remit the tax when making retail sales. Since a charge for admission to a place of exhibition or display is a retail 

sale, Taxpayer’s charge for home admission with a tour is subject to the tax.  

 

Ruling 

 

Georgia imposes the tax on charges made for admission to places of entertainment, exhibition, or display.  Thus, 

Taxpayer must collect and remit tax on its charges for home admission with a tour. 

 

The opinions expressed in this ruling are based upon the information contained in your request and limited to the 

specific transactions, facts, circumstances, and taxpayer in question. Should the circumstances regarding the 

transactions change or differ materially from those represented, this ruling may become invalid. Subsequent statutory 

or administrative rule changes or judicial interpretations of the statutes or rules upon which this ruling is based may 

subject similar future transactions to different tax treatment than that expressed in this ruling. 

 

 

                                                 
1 O.C.G.A. § 48-8-30.   
2 O.C.G.A. § 48-8-2(31)(C).  
3 Ga. Comp. R. & Regs.  r. 560-12-2-.22. 


