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Topic: Hotel-Motel Fee 

 

This letter is in response to your request for guidance on the application of the Georgia hotel-motel fee to a 

particular rental property. 

 

Facts as provided by the Taxpayer 

 

Taxpayer manages rental properties. One such property consists of multiple buildings with less than five units each, 

all owned by the same entity (the “Property”). The units are rented to individuals on a weekly or monthly basis. A 

breezeway runs between each building, and each unit has its own exterior door access off the breezeway. An open 

stairwell and flat roof addition connect the buildings.  Otherwise, the buildings are separate from one another. 

 

Issue 

 

Is Taxpayer required to collect the hotel-motel fee on rentals of units at the Property? 

 

Analysis 

 

Georgia law imposes a $5.00 per night fee for each calendar night that a hotel room is rented, until the rental 

becomes an extended stay rental.1 “Hotel room” means “a room (or suite of conjoined rooms offered as a single 

accommodation) (i) in a hotel (ii) that is used to provide private sleeping accommodations to paying customers and 

(iii) that typically includes linen or housekeeping service.”2 “Hotel” means “a building that has 5 or more hotel 

rooms under common ownership, regardless of the name of the facility and regardless of how the facility classifies 

itself.”3 

 

Based on the facts provided, the Property is not a hotel because it is not a single building with five or more hotel 

rooms but is instead separate buildings. Although the buildings are connected by a stairwell and roof addition, this 

does not make them a single building. In addition, because the separate buildings themselves do not have five or 

more hotel rooms, each building is not a hotel for purposes of the hotel-motel fee. 

 

Ruling 
 

Taxpayer is not required to collect the hotel-motel fee on its rentals of units at the Property because neither the 

Property nor the buildings are hotels for purposes of O.C.G.A. § 48-13-50.3. 

 

The opinions expressed in this ruling are based upon the information contained in your request and are limited to the 

specific transactions, facts, circumstances, and taxpayer in question. Should the circumstances regarding the 

transactions change or differ materially from those represented, this ruling may become invalid. Subsequent 

statutory or administrative rule changes or judicial interpretations of the statutes or rules upon which this advice is 

based may subject similar future transactions to a different tax treatment than that expressed in this ruling. 

 

                                                 
1 O.C.G.A. § 48-13-50.3(b). 
2 Ga. Comp. R. & Regs. 560-13-2-.30-.01(2)(c). 
3 Ga. Comp. R. & Regs. 560-13-2-.30-.01(2)(b). 


