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Topic: Hotel-Motel Fee 

 

This letter is in response to your request for guidance on the application of the Georgia hotel-motel fee to vacation 

Unit rentals. 

 

Facts as provided by the Taxpayer 

 

Taxpayer is a development of multiple single-family free-standing residential vacation Units located in Georgia. 

This letter will refer to the development as “Resort”. The Units range in size from one to eight bedrooms and have 

two bathrooms, a kitchen, common areas, and a deck. Taxpayer owns a number of the Units; the remaining Units are 

owned by individuals. 

 

Taxpayer provides a property management service to individual Unit owners. For a fee, Taxpayer will rent out the 

Unit to guests on behalf of the owner. Taxpayer collects the rental payments and performs other related services, 

including advertising, scheduling, maintenance, housekeeping, and laundry. 

 

Issue 

 

Is Taxpayer required to collect the hotel-motel fee on the Unit rentals? 

 

Analysis 

 

Georgia law imposes a $5.00 per night fee for each calendar night that a hotel room is rented, until the rental 

becomes an extended stay rental.1 “Hotel room” means “a room (or suite of conjoined rooms offered as a single 

accommodation) (i) in a hotel (ii) that is used to provide private sleeping accommodations to paying customers and 

(iii) that typically includes linen or housekeeping service.”2 “Hotel” means “a building that has 5 or more hotel 

rooms under common ownership, regardless of the name of the facility and regardless of how the facility classifies 

itself.”3 The following example provided in the Regulation further explains the definition of “hotel”: 

 

“A guest rents a cabin at a facility that has 10 free-standing cabins on a single property. Each 

cabin is offered as a single accommodation, and the guest renting the cabin has access to all rooms 

in the cabin. The cabin is not a ‘hotel’ because it does not have 5 or more hotel rooms.”4 

 

Based on the facts provided, the Resort is not a hotel because it is not a single building with five or more hotel 

rooms but is instead comprised of multiple free-standing buildings (the Units). Although the Units are used to 

provide sleeping accommodations, they are not in a hotel and thus are not hotel rooms. Furthermore, the bedrooms 

in the Units are not separate hotel rooms because the rooms together make up one single accommodation, and the 

guest renting the entire Unit presumably has access to all of the rooms within the Unit.  Because the bedrooms in the 

Units are not separate hotel rooms, the Units are not themselves hotels because they do not have five or more hotel 

rooms. 

 

Ruling 
 

Taxpayer is not required to collect the hotel-motel fee on its Unit rentals because neither the Units nor the bedrooms 

in the Units are hotel rooms for purposes of O.C.G.A. § 48-13-50.3. 

 

The opinions expressed in this ruling are based upon the information contained in your request and are limited to the 

specific transactions, facts, circumstances, and taxpayer in question. Should the circumstances regarding the 

transactions change or differ materially from those represented, this ruling may become invalid. Subsequent 

statutory or administrative rule changes or judicial interpretations of the statutes or rules upon which this advice is 

based may subject similar future transactions to a different tax treatment than that expressed in this ruling. 

 

                                                 
1 O.C.G.A. § 48-13-50.3(b). 
2 Ga. Comp. R. & Regs. 560-13-2-.30-.01(2)(c). 
3 Ga. Comp. R. & Regs. 560-13-2-.30-.01(2)(b). 
4 Ga. Comp. R. & Regs. 560-13-2-.30-.01(2)(b)1. 


