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Georgia Letter Ruling SUT No. 2014-02-28-01 Government & Govt. Contractors 

 

 

This letter is in response to your request for guidance on the application of Georgia sales and use 

tax to certain purchases by the City for a drinking water treatment plant. 

 

Facts 

 

The City is currently involved in a competitive bid process to procure services for construction 

of a new drinking water treatment plant. The City intends to enter into a contract with a qualified 

construction entity through which the city will purchase materials, equipment, machinery, labor, 

and other services for the project. 

 

The new water treatment plant will involve a number of treatment processes that will utilize 

machinery and equipment to produce drinking water from raw water. Examples of such 

machinery and equipment include: 

 

 Water pumps  Sedimentation plate equipment 

 Mixers  Blowers 

 Chemical storage and pumping equipment  Motor control centers 

 Instruments and electrical components  

 

Drinking water produced by the City’s water treatment plant will be sold to customers.  

 

Issue 

 

Does the City qualify for a sales tax exemption for the production machinery and equipment it 

will purchase for its new drinking water treatment plant? 
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Analysis 
 

Overview 

 

Georgia levies and imposes a tax (subject to certain specific exemptions) on the retail purchase, 

retail sale, storage, use, or consumption of tangible personal property and certain enumerated 

services.
1
 “Retail sale” or “sale at retail” means a sale of tangible personal property or taxable 

services to any person other than for resale.
2
 “Sale” means any transfer of title or possession, 

exchange, barter, lease, or rental, conditional or otherwise, in any manner, by any means of any 

kind of tangible personal property for a consideration.
3
  The amount subject to tax is the “sales 

price”. “Sales price” means the total amount of consideration, including cash, credit, property, 

and services, for which personal property or services are sold, leased, or rented, valued in money, 

whether received in money or otherwise without any deduction for the following: 

 

(i) The seller's cost of the property sold; 

(ii) The cost of materials used, labor, or service cost, interest, losses, all costs of 

transportation to the seller, all taxes imposed on the seller, and any other expense 

of the seller; 

(iii) Charges by the seller for any services necessary to complete the sale; and 

(iv) Delivery charges.
4
 

 

Exemptions 

 

The following transactions are exempt from Georgia sales tax and could be applicable to the case 

at hand: 

 

 Sales to any or municipality of this state, or any bona fide department of a municipality 

of this state are exempt when paid for directly to the seller by warrant on appropriated 

government funds.
5
  

 

 Transactions in which tangible personal property is furnished by the United States 

government or by a county or municipality of this state to any person who contracts to 

perform services for the governmental entity for the installation, repair, or extension of 

any public water, gas, or sewage system of the governmental entity when the tangible 

personal property is installed for general distribution purposes, notwithstanding Code 

Section 48-8-63 or any other provision of this article. No exemption is granted with 

respect to tangible personal property installed to serve a particular property site.
6
 

                                                 
1
 O.C.G.A. §§ 48-8-1 and 48-8-30(a).   

2
 O.C.G.A. § 48-8-2(31). 

3
 O.C.G.A. § 48-8-2(33). 

4
 O.C.G.A. § 48-8-2(34)(A). 

5
 O.C.G.A. § 48-8-3(1). 

6
 O.C.G.A. § 48-8-3(2). 
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Contractors 

 

As a general rule, “[e]ach person who orally, in writing, or by purchase order contracts to furnish 

tangible personal property and to perform services under the contract within this state shall be 

deemed to be the consumer of the tangible personal property and shall pay the sales tax imposed 

by this article at the time of the purchase. Any person so contracting who fails to pay the sales 

tax at the time of the purchase or at the time the sale is consummated outside the limits of this 

state shall be liable for the payment of the sales or use tax.”
7
 

 

In addition, “[e]ach person who contracts to perform services in this state and who is furnished 

tangible personal property for use under the contract by the person, or such person's agent or 

representative, for whom the contract is to be performed, when a sales or use tax has not been 

paid to this state by the person supplying the tangible personal property, shall be deemed to be 

the consumer of the tangible personal property so used and shall pay a use tax based on the fair 

market value of the tangible personal property so used irrespective of whether any right, title, or 

interest in the tangible personal property becomes vested in the contractors.”
8
 

 

The two provisions quoted above establish the basic rule that contractors are liable for tax on all 

items used by the contractor to perform under the contract. O.C.G.A. § 48-8-63 provides that the 

contractor owes tax even on items provided to the contractor by the person for whom the contract 

is to be performed.  However, O.C.G.A. § 48-8-63(h)(1) provides the following exception to this  

rule: 

 

Nothing contained in this Code section shall be construed to impose any sales or 

use tax with respect to the use of tangible personal property owned by the State of 

Georgia, the University System of Georgia, or any county, municipality, local 

board of education, or other political subdivision of this state in the performance 

of contracts with such entities when the property is not actually used up and 

consumed in the performance of the contract. Tangible personal property 

incorporated into real property construction which loses its identity as tangible 

personal property shall be deemed to be used up and consumed within the 

meaning of this subsection. Any governmental entity which furnishes tangible 

personal property to a contractor for incorporation into a construction, renovation, 

or repair project conducted pursuant to a contract with such governmental entity 

shall issue advance written notice to such contractor of the amount of tax owed 

for such tangible personal property. The failure of the governmental entity to 

issue such advance written notice to the contractor of such tax liability shall 

render such governmental entity liable for such tax. 

 

Thus, if a municipality owns tangible personal property and provides such property to a 

contractor to use in performing under a contract, the contractor does not owe use tax on the 

                                                 
7
 O.C.G.A. § 48-8-63(b).  

8
 O.C.G.A. § 48-8-63(c). 
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property when the property does not lose its identity as tangible personal property, i.e., the 

property remains tangible personal property after the contractor has completed his work and has 

not been incorporated into real property. However, in the case of a public water system, even 

items that become real property retain their exempt status when  such items are purchased by the 

federal government or a Georgia county or municipality, and the items are used for general 

distribution purposes.
9
 

 

Ruling 
 

As a municipality of this state, the City qualifies for a sales tax exemption pursuant to O.C.G.A. 

§ 48-8-3(1) for all purchases of tangible personal property when such purchases are paid for 

directly to the seller by warrant on appropriated government funds. Thus, purchases of 

machinery and equipment that will be used in the City’s new drinking water treatment plant are 

exempt when paid for in such a manner. If the City purchases machinery and equipment pursuant 

to this exemption and provides the machinery and equipment to a contractor to use in performing 

a contract, the contractor does not owe use tax on the machinery and equipment as long as the 

items do not lose their identity as tangible personal property, i.e., the machinery and equipment 

remain tangible personal property after the contractor has completed its work and have not been 

incorporated into real property.  

 

In addition to the exemption discussed above, which applies to items of tangible personal 

property that retain their identity as tangible personal property, certain items that are 

incorporated into real property may be purchased and used exempt from sales and use tax. 

Specifically, pursuant to O.C.G.A. § 48-8-3(2), items purchased by the City for general 

distribution purposes within a public water system are exempt from sales and use tax even if the 

items are furnished to a contractor and ultimately incorporated into real property. 

 

Based on the above, the City may make exempt purchases of the following water treatment 

machinery and equipment: water pumps, sedimentation plate equipment, mixers, blowers, 

chemical storage and pumping equipment, motor control centers, and instruments and electrical 

components. 

 

The opinions expressed in this ruling are based upon the information contained in your request 

and limited to the specific transactions, facts, circumstances and taxpayer in question. Should the 

circumstances regarding the transactions change, or differ materially from those represented, 

then this ruling may become invalid. In addition, please be advised that subsequent statutory or 

administrative rule changes or judicial interpretations of the Statutes or Rules upon which this 

advice is based may subject similar future transactions to a different tax treatment than that 

expressed in this response. 

                                                 
9
 O.C.G.A. § 48-8-3(2). 


