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Georgia Letter Ruling SUT No. 2013-06-12-01 Non-Profit Organizations 

  

 

 

This letter is in response to your request for guidance on the application of Georgia sales and use tax to 

sales made by a nonprofit organization. 

 

Facts 

 

Taxpayer is a non-profit organization that operates a lounge where it makes sales of food, beverage, 

tangible personal property and admissions to members, guests, and occasionally the general public.  

Taxpayer is now seeking guidance as to the correct application of sales and use tax to its sales of food, 

beverage, tangible personal property, and admissions.  

 

Issue 

 

Are Taxpayer’s retail sales of food, beverage, tangible personal property, and admissions subject to Georgia 

sales and use tax?  

 

Analysis 

 

All retail purchases and sales of tangible personal property are taxable unless provided for otherwise.
1
 Tax 

is levied and imposed upon the retail purchase, retail sale, rental, storage, use, or consumption of tangible 

personal property and on certain services that occur in this state.
2
 "Retail sale" or a "sale at retail" means a 

sale to a consumer or to any person for any purpose other than for resale of tangible personal property or 

certain services.
3
 Retail sales that are subject to state sales tax include sales of tickets, fees, or charges 

made for admission to places of amusement, sports, or entertainment such as billiard or pool rooms, 

bowling alleys, theaters, public dance halls, and any other place where an admission fee is charged.
4
 

 

                                                 
1
 O.C.G.A. §§ 48-8-1 and 48-8-30(b).   

2
 O.C.G.A. § 48-8-30.   

3
 O.C.G.A. § 48-8-2(6)(A). 

4
 O.C.G.A. § 48-8-2(31)(C). 
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Sales for resale are excluded from the definition of “retail sale.”
5
 A sale for resale is the transfer of 

tangible personal property not for consumption or use, but to be resold by the purchaser in the regular 

course of business.
6
  

 

Generally, no exemption is granted to churches, religious, charitable, civic or other non-profit 

organizations. These organizations are required to pay sales tax on all retail purchases of tangible personal 

property unless a specific exemption applies. Generally, when such organizations engage in selling 

tangible personal property at retail, they are required to comply with the statutory provisions relating to 

collection and remittance of the tax.
7
 Tax collected by a registered nonprofit is remitted using the Form 

ST-3 Sales and Use Tax return. However, registered nonprofits may purchase exempt for resale by 

providing the dealer with a properly completed Form ST-5 Sales Tax Certificate of Exemption. 

 

Ruling  

 

Taxpayer’s retail sales of food, beverage, tangible personal property, and admissions are subject to 

Georgia sales and use tax. Thus, Taxpayer must collect and remit Georgia sales tax on all of its retail sales 

of food, beverage, tangible personal property, and admissions.     

 

Taxpayer must remit sales and use tax using the Form ST-3 Sales and Use Tax return. Taxpayer may 

purchase inventory exempt for resale by providing the dealer with a properly completed Form ST-5 Sales 

Tax Certificate of Exemption. 

 

The opinions expressed in this ruling are based upon the information contained in your request and 

limited to the specific transactions in question. Should the circumstances regarding the transactions 

change, or differ materially from those represented, then this ruling may become invalid. In addition, 

please be advised that subsequent statutory or administrative rule changes or judicial interpretations of the 

Statutes or Rules upon which this advice is based may subject similar future transactions to a different tax 

treatment than those expressed in this response. 

 

                                                 
5
 O.C.G.A  § 48-8-2(6) until 01/01/2011; O.C.G.A. § 48-8-2(31) effective 01/01/2011.  

6
 O.C.G.A. § 48-8-39(a).  

7
 Ga. Comp. R. & Regs. 560-12-2-.22. 


