Bepartment of Refrerure
State of Georgin
410 Trinity-Washington Building

@. Jerry Jacksan Atlentts, Georgia 30334

Qommissioner (404) B56-4015

June 26, 1998

RE: Commissioner's determination  pursuant to
0.C.G.A. § 48-6-71 regarding notes from iR

"wENRe -11 due not more than three years from
the date of execution of the notes and secured
by deeds to secure debt executed and recorded
more than three years prior to the execution of
the notes, borrower and grantor, to

SRR lcnder and grantee
SRy ——

: In reply to your request pursuant to O.C.G.A. § 48-6-71 with
respect to the application of the Georgia intangible recording tax
imposed by 0.C.G.A. § 48-6-61, it is my determination, based on the
information presented in your letters dated April 2, 1998, and April
20, 1998, along with the accompanying documents, that:

Further recordation of the security instrument dated March
7, 1995, wENNENESMR crantor, and NN crantee, in
order to secure the further advances contemplated under the security
instrument is not required by the intangible recording tax statute.
0.C.G.A. § 48-6-66 requires that every instrument conveying,
encumbering, or creating a lien upon real estate shall set forth in
words and figures the correct amount of the note secured by the
instrument and the date upon which the note falls due. In those
cases where the security instrument contains a valid future advances

the above statutory requirement is met by means of an
provides: “In the case of a new

when the instrument

clause,
affidavit. 0.C.G.A. § 48-6-62(b)

note or modification of a preexisting note,
securing the new note or modification is taxable under Code Section
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48-6-61 and is secured by a previously recorded instrument which
requires no further recording, the holder of the instrument, in lieu
of recording a new or amended instrument as provided for in
subsection (a) of this Code section, may elect alternatively to
execute a sworn affidavit in the form required by the commissioner,
which affidavit shall set forth the information required by Code
Section 48-6-66. The holder of the instrument shall present the
sworn affidavit to the collecting officer of the county in which the
real estate is located. The tax collector or tax commissioner shall
collect from the holder the tax due under Code Section 48-6-61 and
upon payment of the tax shall enter upon or attach to the affidavit
the certification provided for in subsection (a) of this Code
section. The certification shall evidence the payment of the
required tax with respect to the new instrument or modification.”
Upon presentation of the sworn affidavit above, no
intangible recording tax will be due. The due date of the notes is
not more than three years from the date of execution of the notes.
O0.C.G.A. § 48-6-60(4) provides that the term of a note is measured
from either the date of the note or the date of the instrument
securing the note. These dates are applied in the disjunctive such
that if either measurement produces a term of not more than three
years, then the note is short term. Thus, application of this test
indicates that the notes in this instance are classified as short

term.
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