Bepartment of Referure
SBtate of Genrgin
410 Trinity-Washington Building

T. Jerry JYackson Atlanta, Beorgin 30334

T ommissioner (404) 656-4015

June 15, 1998

RE: . Commissioner's Determination pursuant to
0.C.G.A. § 48-6-71 regarding loans to- | ]
SNy borrower and grantor, by GRiEEENEEGEGS
SP lcnder and grantee

Dear NS

In reply to your request pursuant to O.C.G.A. § 48-6-71 with
respect to the application of the Georgia intangible recording tax
imposed by O0.C.G.A. § 48-6-61, it is my determination, based on the
information presented in your letters dated April 2, 1998, and April
20, 1998, along with the accompanying documents, that:

Further recordation of the security instrument dated March
7, 1995, o c:rantor, and oS, crantee, in
order to secure the further advances contemplated under the security
instrument is not required by the intangible recording tax statute.
O.C.G.A. § 48-6-66 requires that every instrument conveying,
encumbering, or creating a lien upon real estate shall set forth in
words and figures the correct amount of the note secured by the
instrument and the date upon which the note falls due. In those
cases where the security instrument contains a valid future advances
the above statutory requirement is met by means of an
affidavit. O.C.G.A. § 48-6-62(b) provides: “In the case of a new
note or modification of a preexisting note, when the instrument
securing the new note or modification is taxable under Code Section
48-6-61 and is secured by a previously recorded instrument which
requires no further recording, the holder of the instrument, in lieu
of recording a new or amended instrument as provided for in
‘subsection (a) of this Code section, may elect alternatively to
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execute a sworn affidavit in the form required by the commissioner,
which affidavit shall set forth the information required- by Code
Section 48-6-66. The holder of the instrument shall present the
sworn affidavit to the collecting officer of the county in which the
real estate is located. The tax collector or tax commissioner shall
collect from the holder the tax due under Code Section 48-6-61 and
upon payment of the tax shall enter upon or attach to the affidavit
the certification provided for in subsection (a) of this Code
section. The certification shall evidence the payment of the
required tax with respect to the new instrument or modification.”
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