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Topic:    Quality Jobs Tax Credit 
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This letter is in response to your letter requesting a ruling that Taxpayer 2 can claim Taxpayer 

1’s <year> quality jobs tax credit and Taxpayer 1’s quality jobs tax credit carry forward.   

 

Facts as Presented by the Taxpayer 

 

Your letter to the Department states: <deleted text> 

 

“Taxpayer 1 commenced operations at a new <deleted text> plant in <city>, Georgia in <month> 

<year>.  As a result of the job creation at the plant, Taxpayer 1 has claimed the Georgia Quality 

Jobs Tax Credit.  Taxpayer 1 has <amount> in credit carry forward that is eligible to be used 

against withholding tax. 

 

“On <date>, Taxpayer 1 was acquired by Taxpayer 2 in an asset acquisition of substantially all 

of its assets.  Taxpayer 2 also acquired the entire workforce of Taxpayer 1. 

 

<deleted text> 

 

“For the <year>  tax year, Taxpayer 1 will file a short-year tax return beginning on <date>, and 

ending on <date>, which is the date on which it [sic] was acquired.  Taxpayer 2 will file a short-

year tax return for tax year ending <date>.” 

 

Issue  

 

Whether Taxpayer 2 can claim Taxpayer 1’s <year>  quality jobs tax credit on Taxpayer 2’s tax 

year ending <date> Georgia income tax return and whether Taxpayer 2 can utilize Taxpayer 1’s 

quality jobs tax credit carry forward? 

  

Authorities 
 

O.C.G.A. § 48-7-40.17 (b) provides that: 

 

“(b) A taxpayer establishing new quality jobs in this state or relocating quality 

jobs into this state which elects not to receive the tax credits provided for by 

Code Sections 48-7-40, 48-7-40.1, 48-7-40.2, 48-7-40.3, 48-7-40.4, 48-7-40.7, 

48-7-40.8, and 48-7-40.9 for such jobs and investments created by, arising from, 

related to, or connected in any way with the same project and, within one year of 

the first date on which the taxpayer pursuant to the provisions of Code Section 

48-7-101 withholds wages for employees in this state and employs at least 50 

persons in new quality jobs in this state, shall be allowed a credit for taxes 

imposed under this article: 
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   (1) Equal to $2,500.00 annually per eligible new quality job where the job pays 

110 percent or more but less than 120 percent of the average wage of the county 

in which the new quality job is located; 

 

   (2) Equal to $3,000.00 annually per eligible new quality job where the job pays 

120 percent or more but less than 150 percent of the average wage of the county 

in which the new quality job is located; 

 

   (3) Equal to $4,000.00 annually per eligible new quality job where the job pays 

150 percent or more but less than 175 percent of the average wage of the county 

in which the new quality job is located; 

 

   (4) Equal to $4,500.00 annually per eligible new quality job where the job pays 

175 percent or more but less than 200 percent of the average wage of the county 

in which the new quality job is located; and 

 

   (5) Equal to $5,000.00 annually per eligible new quality job where the job pays 

200 percent or more of the average wage of the county in which the new quality 

job is located; provided, however, that where the amount of such credit exceeds a 

taxpayer's liability for such taxes in a taxable year, the excess may be taken as a 

credit against such taxpayer's quarterly or monthly payment under Code Section 

48-7-103 but not to exceed in any one taxable year the credit amounts in 

paragraphs (1) through (5) of this subsection for each new quality job when 

aggregated with the credit applied against taxes under this article. Each employee 

whose employer receives credit against such taxpayer's quarterly or monthly 

payment under Code Section 48-7-103 shall receive a credit against his or her 

income tax liability under Code Section 48-7-20 for the corresponding taxable 

year for the full amount which would be credited against such liability prior to 

the application of the credit provided for in this subsection. Credits against 

quarterly or monthly payments under Code Section 48-7-103 and credits against 

liability under Code Section 48-7-20 established by this subsection shall not 

constitute income to the taxpayer. For each new quality job created, the credit 

established by this subsection may be taken for the first taxable year in which the 

new quality job is created and for the four immediately succeeding taxable years; 

provided, however, that such new quality jobs must be created within seven years 

from the close of the taxable year in which the taxpayer first becomes eligible for 

such credit. Credit shall not be allowed during a year if the net employment 

increase falls below the 50 new quality jobs required. Any credit received for 

years prior to the year in which the net employment increase falls below the 50 

new quality jobs required shall not be affected except as provided in subsection 

(f) of this Code section. The state revenue commissioner shall adjust the credit 

allowed each year for net new employment fluctuations above the 50 new quality 

jobs required.” 
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Ruling  

 

Based on the facts stated herein, it is the opinion of this Department that Taxpayer 2 cannot 

claim Taxpayer 1’s quality jobs tax credit and cannot utilize Taxpayer 1’s quality jobs tax credit 

carry forward.  Unlike certain other Georgia income tax credit statutes, the quality jobs tax credit 

statute, O.C.G.A. § 48-7-40.17, does not contain the sale, merger, acquisition, or bankruptcy 

provision which allows unused income tax credit to be transferred and continued by the 

transferee.  Therefore, when there is a sale, merger, acquisition, or bankruptcy of the taxpayer, 

the quality jobs tax credit cannot be transferred and used by the transferee.  When there is a sale, 

merger, acquisition, or bankruptcy of the taxpayer, the quality jobs tax credit is lost and cannot 

be utilized by any taxpayer. 

 

 

 

The opinions expressed in this ruling are based upon the information contained in your request 

and are limited to the specific transactions and taxpayer in question.  A ruling has no 

precedential value except to the person to whom the ruling was issued and then only for the 

specific transaction addressed in the ruling.  Should the circumstances regarding this transaction 

change, or differ materially from those represented, then this ruling may become invalid.  In 

addition, please be advised that subsequent statutory or administrative rule changes or judicial 

interpretations of the statutes and rules upon which this advice is based may subject similar 

future transactions to a different tax treatment than those expressed in this response.   

 

 

 

 

 
 

 


